Wat is een Sprint?

Wat is een Sprint?

Wat is een sprint?

Bij agile werken vormt de sprint het hart van de scrum methode. In het blogartikel “Wat is Scrum?” beschreven we het doel van scrummen.  Dat is: “zo snel mogelijk een product opleveren dat aan alle vooraf overeengekomen criteria voldoet, zonder de continue ontwikkeling en het voortdurend inspelen op de veranderingen uit het oog te verliezen.”

De totstandkoming van een product of dienst vereist een grote hoeveelheid werk. Dat geldt in elke branche of organisatie. Om alle taken zo goed mogelijk te kunnen plannen, uit te voeren én ook tijdig in te kunnen spelen op veranderingen, moet je werkzaamheden opsplitsen. Kort door de bocht is dat wat een sprint doet.


De definitie

Een sprint levert binnen een tijdvak van 2 tot 6 weken een bruikbaar en potentieel lanceerbaar onderdeel van de dienst of het product op dat als ‘gereed’ (Engels: ‘done’) kan worden beschouwd. Sprints zijn consistent in duur gedurende de totale periode van productontwikkeling. Een nieuwe sprint begint, zodra de vorige is afgesloten.


De uitleg

Hoewel agile werken of scrummen is ontwikkeld in de software-branche, is deze methode zeer geschikt voor welke organisatie dan ook. Stel, je ontwikkelt een bezorgdienst voor maaltijdboxen. Vóór de lancering van je nieuwe product moet je heel wat werk verzetten: marktonderzoek doen, mensen in dienst nemen, een website bouwen, communicatie en marketing, materialen inkopen, etc. Al deze taken bij elkaar noem je ‘backlog’.

Backlog

De backlog deel je op in taken. Opdelen loopt via een aantal trappen, van groot naar steeds kleiner: thema’s, kenmerken en vervolgens ‘user stories’. Een ‘user story’ omvat een klein maar heel waardevolle taak die een team binnen een sprint kan volbrengen. In het voorbeeld hierboven omschrijf je een mogelijke user story als: “De klant wil zo snel en zo makkelijk mogelijk online kunnen betalen”. Om die taak te kunnen volbrengen is het vinden en vastleggen van een online betaalsysteem een taak voor het team.

Deze taak is heel goed haalbaar binnen en sprint. Sterker nog, binnen dezelfde sprint kan een aantal teamleden misschien nog wel een user story afwerken. Het scrum team bepaalt gezamenlijk voorafgaand aan elke sprint welke user stories haalbaar zijn binnen de vastgestelde periode.

Vaste afspraken

Het scrum team maakt voor elke sprint vaste afspraken. Het staat voor iedereen vast dat wijzigingen die de voortgang van de sprint belemmeren of ervoor zorgen dat het doel niet gehaald kan worden onacceptabel zijn. Ieder teamlid weet wanneer zijn taak als ‘done’ kan worden beschouwd en dat er geen compromis wordt gedaan aan de kwaliteit van de taak.

Stand-up meeting

Elke dag begint het team met een overleg van 15 minuten, de zogenaamde ‘Stand-up-meeting’. Ieder teamlid krijgt kort de tijd te vertellen wat hij de vorige dag gedaan heeft, wat hij vandaag gaat doen en wat de eventuele knelpunten zijn waar hij tegenaan loopt. Daarmee zijn de teamleden altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen ze elkaar helpen indien nodig.

Scrum hulpmiddelen

Binnen de sprint staan het team diverse tools ter beschikking. Een van die middelen is de stand-up meeting als hierboven beschreven. Een ander middel is ‘Backlog grooming’. Een teamlid, de product owner, last halverwege de sprint een meeting in om de totale backlog bij te werken. Want de taken die gereed komen per sprint hebben invloed op het totaal aantal taken. Daarnaast zorgt de evaluatie van de sprint zelf en de teamsamenstelling voor een continu verbeterproces.

De inrichting, teamleden en taken worden bijvoorbeeld inzichtelijk gemaakt op een fysiek hulpmiddel: het scrumbord. Tijdens de stand-up meeting rondom het planbord kunnen de teamleden met stiften en magneten de voortgang van de sprint in beeld brengen.

Wil je meer weten over het inrichten van een sprint en welke hulpmiddelen daarbij handig zijn? Neem dan met je vragen vrijblijvend contact zodat we je meer informatie kunnen geven.

Wil je meer leren over Scrum zelf? Neem dan eens een kijkje bij onze Online Cursus over Scrum!




 


 


 



 
  Scrumartikelen.nl     27-02-2018 10:09     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Mail naar info@scrumartikelen.nl en we nemen direct contact met je op!