5 Voordelen van een fysiek scrum board

5 voordelen van een fysiek scrum board

Wanneer kies je voor een fysiek scrumbord en wanneer voor een digitaal scrumbord? Beide versies kennen zowel voordelen als nadelen. Toch is er één allerbelangrijkste reden om te kiezen voor een fysiek scrumboard. Ben je ervaren in agile scrum werken, ben je scrum master of product owner? Dan onderken je het antwoord dat je hieronder ontdekt zeker! Daarnaast noemen we nog 5 voordelen van het gebruik van een fysiek scrum board.


Dé reden voor een fysiek scrumbord staat in het Agile Manifesto

In het Agile Manifesto staan de principes gedefinieerd om zo snel mogelijk tot een hoogwaardig product te komen. Met stip op nummer 1 staat: “Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen”. 

Met andere woorden, de tools moeten ondersteunend zijn aan het menselijke proces en niet andersom. Rondom een fysiek scrum board vormt zich een fysieke groep met fysieke interactie. Bij een digitaal scrumboard ben je als team eerder geneigd om je processen te bouwen rondom het takenbord. De interactie vindt plaats met de ogen gericht op een digitaal scherm en niet op elkaar.

Dat is de voornaamste reden om een magneetbord of white board te gebruiken dat je als scrumboard zelf kunt inrichten met de juiste accessoires. Er zijn echter nog meer voordelen te noemen.

De voordelen van een takenbord dat je kunt wijzigen

  1. Real-life interactie heeft altijd de voorkeur. Tijdens de startfase, de dagelijkse stand-up meeting en de evaluatie kun je elkaars mimiek zien en de emoties beter oppikken. Tweederde van de communicatie is immers non-verbaal. Die indrukken wil je meenemen in het proces. Ook de commitment van ieder teamlid is groter zonder de afleiding van andere collega’s, telefoons, etc.

  2. Het bord is altijd beschikbaar en je kunt in één oogopslag alles overzien, bijvoorbeeld: teamsamenstelling, user stories, To-do-lijst, actiepunten, knelpunten en afgevinkte actiepunten.

  3. Transparante stand van zaken voor iedereen. Door de fysieke inspanning tijdens de dagelijkse meetings en de wijzigingen letterlijk met de hand door te voeren op het bord, beklijft de projectstatus en urgentie beter. Mensen zijn beter doordrongen van zowel hun eigen doel binnen het project als het algemeen te behalen doel.

  4. Updaten gaat eenvoudiger. Elke dag breng je snel wijzigingen aan brengen door geschreven tekst, het verplaatsen van een magneet of post-it. Bovendien geeft de fysieke verschuiving na een afgevinkte taak een goed gevoel. Door de grotere interactie, het elkaar beter begrijpen en het betere inzicht in de status van het project, gaat het team automatisch beter samenwerken. Welke doelen zijn eerder behaald, of niet haalbaar door veranderende factoren binnen een sprint? Wie kan nog inspringen om het doel toch te bereiken?

 

Conclusie
 

Een fysiek scrum board ondersteunt je proces en het team en bevordert interactie en onderling begrip. Alleen wanneer de leden van het scrum team geografisch ver uit elkaar werken, functioneert een digitaal scrum board als geschikt alternatief. Diverse agile management tools zijn online beschikbaar.

 

Heb je advies nodig over een magneetbord of whiteboard dat het beste binnen jouw organisatie past en helpt om je teamdoelstellingen te behalen? Neem even contact met ons op. We helpen je graag.


 

  Scrumartikelen.nl     21-12-2017 20:14     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Over OnsScrumartikelen.nl is een handelsnaam van 2DOBOARD B.V.
Email: info@scrumartikelen.nl
Kvk nummer: 73444650
BTW nummer: NL859537729B01
IBAN nummer: NL68RABO0184310083
Postadres: Strauslaan 9, 3055CT ROTTERDAM

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren.