Scrum board kopen

Is jouw bedrijf aan het scrummen geslagen? Of ben je van plan hiermee te beginnen? Dan mag een goed scrum board natuurlijk niet ontbreken. En het toeval wil: bij ons ben je hiervoor aan het juiste adres. Bij Scrumartikelen scoor je alle producten die je nodig hebt om jouw scrumbord compleet te maken.

Waarom een scrumbord aanschaffen?

Voordat we je al onze handige producten voorschotelen, lijkt het ons goed wat achtergrondinformatie te geven. Welk gemak biedt zo’n scrum board je nu precies? En wat levert het je op? Of, om te beginnen: wat is een scrumbord? 

Wat is een scrum board?

Om deze vraag te beantwoorden, gaan we terug naar de term ‘scrummen’. Een begrip dat tegenwoordig op menig werkvloer in de mond genomen wordt. Scrum is een efficiënte methode voor het uitvoeren van projecten. In plaats van uit te gaan van een bepaald beginpunt en eindpunt, deelt de scrummethode een project op in meerdere delen. Deze kleine delen noemen we ‘sprints’. Een sprint duurt meestal één tot vier weken en eindigt altijd met een evaluatie. En op basis van die evaluatie, maken jij en je team dan weer de planning voor de volgende sprint.

Hoe je het project exact vormgeeft, dat staat dus niet vast vanaf het begin. Het einddoel ontwikkel je gaandeweg. Minder ingewikkeld dan het klinkt, toch?

En om dan weer even terug te gaan naar de vraag van het begin: een scrumbord dient voor het bijhouden van de status van de sprint en het project. Meestal is dit een speciaal whiteboard, maar je hebt ook papieren scrumboarden. Je noteert hierop bijvoorbeeld welke taken er gedaan moeten worden, aan welke taken momenteel gewerkt wordt en wat er al gedaan is.

Welk gemak biedt een scrumbord?

Inmiddels kun je je vast voorstellen dat een scrum board ontzettend veel overzicht biedt tijdens een ‘scrumproject’. Dit is dan ook een onmisbaar product als je deze projectmethode gebruikt. Hoe je jouw bord exact vormgeeft, daar ben je natuurlijk vrij in. Wel geven we graag een indeling van een scrum board als voorbeeld, zodat het gebruiksgemak duidelijk wordt. Je kunt het bord opdelen in vijf kolommen: 
  • In de eerste kolom noteer je je ‘story’. Dit houdt in: een korte beschrijving van wie de eindgebruiker van het product of dienst van het betreffende project is, wat deze eindgebruiker wil en waarom. 
  • In de laatste kolom noteer je de ‘backlog’. Hierin vertaal je de story in onderdelen van het eindproduct.
  • In de middelste drie kolommen houd je bij welke taken jullie deze sprint gaan uitvoeren, aan welke taken jullie momenteel werken en welke taken al afgerond zijn. Alle taken kun je noteren op speciale magneten of post-its, zodat je ze gedurende de sprint eenvoudig verplaatst naar een andere kolom.

Wat levert het je op?

Naast overzicht en structuur, levert een scrum board vele andere voordelen op:
  • Het draagt bij aan het teamgevoel. Doordat alle afgeronde taken onder de kolom ‘done’ geplaatst worden, word je constant herinnerd aan wat je hebt bereikt als team. Dit zorgt voor trots en een voldaan gevoel.
  • Het zorgt voor een efficiëntere verdeling van taken. Op het scrumbord worden alle actiepunten overzichtelijk weergegeven. Hierdoor heeft een medewerker duidelijk in beeld waar hij/zij eventueel kan bijspringen en zijn/haar expertise kan inzetten.
  • Het biedt transparantie. Doordat je duidelijk in kaart brengt wie waarmee bezig is, is de totale werkdruk steeds inzichtelijk voor je hele team.
  • Het motiveert medewerkers hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. Op het scrum board staan niet alleen taken die de teamleden goed hebben uitgevoerd, maar ook taken die minder of niet goed zijn uitgevoerd. Op zo’n openbaar bord kom je natuurlijk het liefst zo goed mogelijk voor de dag. Een scrumbord zal medewerkers daarom motiveren alles eruit te halen wat erin zit. 

Hoe stel je een goed scrum board samen?

Nu we je (hopelijk) hebben overtuigd van de efficiëntie die een scrumbord je bedrijf kan bieden, kunnen we overgaan tot de orde van de dag: wat heb je allemaal nodig om een scrum board te maken? Dat zetten wij graag voor je uiteen.

Een whiteboard of papieren bord als basis

Natuurlijk ben je nergens zonder het bord zelf. Deze dient immers als ondergrond voor al jouw genoteerde scrumactiviteiten. Uiteraard kun je zelf de schaar pakken en een papieren scrumbord of kanban bord maken, maar we hebben ook kant-en-klare scrumborden, in de vorm van whiteboards. Deze zijn al bedrukt als een scrum board, wat jou weer werk en tijd bespaart.

Heb jij de voorkeur voor een whiteboard, maar wil je de indeling hiervan toch liever zelf bepalen? Je kunt bij ons ook terecht voor onbedrukte whiteboards. Met onze handige magnetische lijnen en rasters creëer je eenvoudig de indeling die jij voor ogen hebt. Zo kan je vanuit een onbedrukt whiteboard gemakkelijk een kanban board maken. 

Begin met het samenstellen van je scrum board

In drie stappen gemakkelijk je eigen scrum board samenstellen. Je begint met een leeg whiteboard of een vooraf gedrukte whiteboard. Daarna pak je een scrum magneten startpakket en voeg je daar eventueel nog wat andere accessoires aan toe.
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Mail naar info@scrumartikelen.nl en we nemen direct contact met je op!