Scrum Planning Poker: Snel en efficient werk inschatten

Scrum Planning Poker: Snel en efficient werk inschatten

Bij Scrum Planning poker worden kennis en meningen van de verschillende Agile teamleden bij elkaar gebracht voor een gezamenlijke inschatting van Userstories of backlog items. Deze inschatting van de hoeveelheid werk is zowel voor het team als voor de Product Owner van  belang om in te kunnen schatten wanneer iets gerealiseerd kan zijn.

Alle scrum teamleden nemen deel aan deze vorm van Agile planning. Juist omdat elk teamlid een eigen achtergrond en expertise heeft zijn ze gezamenlijk het beste in staat om een juiste inschatting te maken.


Wat heb je nodig voor een scrum planning poker sessie:

  • Voor elk teamlid een setje planning poker kaarten
  • Een aantal uitgewerkte userstories/ backlog items
  • Het volledige scrumteam bestaande uit de Product Owner, de Scrummaster en alle overige teamleden.

 

Hoe gaat een Planning poker sessie in zijn werk?

Aan het begin van de planning poker sessie krijgt elk teamlid een setje planning poker kaarten uitgereikt. De Product Owner zal geen inschatting maken en heeft dus geen planning poker setje nodig. Elk teamlid heeft nu een setje kaarten in zijn handen met de volgende waardes er op: 0, ½, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40, 100, een vraagteken en een kopje koffie.

Vooraf wordt met elkaar besproken waar de getallen op de pokerkaarten voor staan. Dit kunnen uren, dagen of dagdelen zijn maar er kan ook gekozen worden om userstories/ backlogitems relatief van elkaar te gaan waarderen. 

De product Owner zal één voor één de userstories of backlog items toelichten. Het team bespreekt kort de userstory / backlog item en stelt eventueel vragen aan de Product Owner. Als er geen vragen meer zijn bedenkt elk teamlid voor zichzelf hoeveel werk het zal zijn om deze userstory te realiseren. Als een teamlid een keuze heeft gemaakt legt hij zijn kaart onderste boven op de tafel zodat de andere teamleden zijn keuze nog niet kunnen zien.

Pas als iedereen zelfstandig een keuze heeft gemaakt worden de kaarten omgedraaid en wordt bekeken welke scores er op tafel liggen. De teamleden die de hoogste en de laagste score hebben gekozen krijgen nu de gelegenheid om aan de andere teamleden uit te leggen waarom ze die keuze hebben gemaakt. Na wat discussie volgt er een tweede ronde waarin elk teamlid opnieuw een keuze maakt voor een kaart. Vaak liggen de scores uit deze tweede ronde al dichter bij elkaar doordat er na de eerste ronde informatie en zienswijzen met elkaar zijn gedeeld. Wederom hebben de teamleden met de laagste en hoogste score de kans om uit te leggen waarom ze dat gekozen hebben. Dit gaat zo door tot het team tot een gezamenlijke score komt.
 

Waarom inschatten aan de hand van Scrum Planning Poker?

  • Iedereen bedenkt in eerste instantie voor zichzelf wat het juiste aantal punten/ uren zal zijn dat het kost om die userstory/ backlog item te realiseren. Pas als iedereen zijn keuze heeft gemaakt en op tafel heeft gelegd worden de zienswijzen en meningen die er achter zitten met elkaar besproken. Hiermee wordt voorkomen dat de eerste die zijn mening uitspreekt de andere teamleden onbewust al beïnvloedt of een bepaalde denkrichting op stuurt.
  • Misverstanden over de userstory/ backlog item komen op tafel. Het ene teamlid was bijvoorbeeld in de veronderstelling dat alleen A gerealiseerd hoefde te worden terwijl het andere teamlid er vanuit was gegaan dat ook B gerealiseerd moest worden. Op deze manier komen zulke misverstanden vroegtijdig naar boven voordat begonnen is met het werken aan de userstory. Dit bespaart uiteraard een hoop tijd en energie tijdens de sprint zelf.

Wil je meer leren over Scrum?
Neem dan zeker eens een kijkje bij onze online Scrum cursus.

- Scrumartikelen.nl -

      12-07-2016 17:42     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Mail naar info@scrumartikelen.nl en we nemen direct contact met je op!