Retrospective ToolsBezig met laden...
Associatiekaarten
Associatiekaarten
€ 19,95 *
Prijs per stuk
Mini Rugby Ball Soft
Mini Rugby Ball Soft
€ 4,95 *
Prijs per stuk
Retrospective Kaarten
Retrospective Kaarten
€ 14,95 *
Prijs per setReflecteren, leren en weer toepassen: het is de cyclus van retrospective scrum. De retrospective is een standaard onderdeel van de scrum werkzaamheden. Het helpt bij de reflectie op de dagelijkse gang van zaken en zorgt ervoor dat taken efficiënter uitgevoerd kunnen worden. Bij Scrumartikelen geloven we in de kracht van scrummen. En voor de kenners: een scrum zonder retrospective is als een lichaam zonder hart. De scrum retrospective is een essentieel onderdeel bij een sprint.

Bij Scrumartikelen koop je diverse handige tools voor de retrospective. Bestel jouw favoriete producten en til jouw Scrum naar een hoger niveau.
 

Wat is retrospective scrum?

Doe je als bedrijf aan scrum of wil je hiermee beginnen, dan loop je vroeg of laat tegen de retrospective aan. Het is een vast onderdeel van het proces en zorgt voor een belangrijk onderdeel: namelijk het reflecteren op de werkzaamheden. Maar waarom is dit nu zo belangrijk? Bij de retrospective reflecteert het team op de afgelopen sprint, ofwel de voorgaande weken. Hierbij wordt specifiek gefocust op het team en de werkwijze. Het doel is dat er met behulp van samenwerking meer bereikt kan worden in een proces. Om hier optimaal van te profiteren, is het van belang om de samenwerking en het team af en toe onder de loep te nemen. Dit gebeurt in een retrospective, waarin het teamproces, de werkwijze en onderlinge relaties worden beoordeeld.

Ook bij het gebruik maken van de kanban methode is een retrospective scrum erg waardevol.

 

De essentie van een retrospective scrum

Soms kunnen mensen de samenwerking en scrum uit het oog verliezen. Zeker in een drukke periode, waarin veel opgeleverd moet worden. Om ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen, is een retrospective van belang. In een organisatie waarin de druk hoog is, kan het teamproces er nog wel eens tussenuit glippen. Iedereen probeert zijn of haar taak optimaal uit te voeren, maar vergeet het grote plaatje. Het leert ons dat samenwerken niet altijd vanzelf gaat en het – net als alle andere taken – een taak is waarin geïnvesteerd moet worden. Dit gebeurt in een retrospective. Na iedere sprint komt het team bijeen om het proces te bespreken. Ging de samenwerking naar wens? Kunnen er dingen verbeterd worden? Wat ging goed, wat juist minder goed? Door regelmatig naar dit proces te kijken, transformeer je naar een effectief team. Een team dat optimaal met elkaar samenwerkt en uitstekend op elkaar ingespeeld is.
 

Meer effectiviteit in het proces door scrum retrospective

Na een periode kijken veel werknemers individueel terug op hun werkzaamheden. Zij hebben zelf aan een project gewerkt en stromen direct door in de volgende klus. Toch is dit alles behalve wenselijk. Ook het team speelt hierin een belangrijke rol. Bedrijfsprocessen kunnen namelijk veel efficiënter aangepakt worden als dit in het team gedaan wordt. De samenwerking zorgt voor tijdsbesparing: de een is nu eenmaal sterker in de een taak dan de ander. Door elkaar bij te staan in projecten, voorkom je dat iemand ergens teveel tijd aan kwijt is dan eigenlijk nodig. Belangrijk is dus dat er ook teamsgewijs terug gekeken wordt op de afgelopen sprint (in plaats van individueel) met een retrospective scrum. Zo kan de samenwerking nog meer geoptimaliseerd worden en kunnen processen optimaal aangepakt worden.
 

Frequente retrospective scrum: vooruitgang boeken

Door regelmatig een scrum retrospective uit te voeren, blijft het team in ontwikkeling. Hierdoor blijft de onderneming dus niet vastgeroest in oude gewoonten, maar reflecteren zij regelmatig op het proces en de werkzaamheden. Waar gaat het vaak fout? Hoe kunnen processen verbeterd worden? Maar ook waar zit de kracht óf juist de zwakte in een team? Door deze zaken in kaart te brengen, kan het team zich op deze zwaktes ontwikkelen en efficiënt inspelen op deze kenmerken. De praktijk wijst uit dat er veel vooruitgang geboekt kan worden door regelmatig een retrospective scrum uit te voeren en door middel van reflectie verbeteringen door te voeren.
 

Retrospective scrum tools bij Scrumartikelen

Wil je de retrospective naar een hoger niveau tillen? Dit kan met de retrospective scrum tools van Scrumartikelen. Denk bijvoorbeeld eens aan retrospective kaarten, waar interessante vragen opstaan die je aan je team kunt stellen. Ze leren kritisch naar zichzelf én het team kijken, waar vervolgens nuttige gesprekken en reflecties uit voortborduren. Neem een kijkje in ons assortiment en bestel vandaag nog jouw producten voor een efficiënte scrum retrospective.

Bekijk ook onze:


Laatst bekeken producten

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Mail naar info@scrumartikelen.nl en we nemen direct contact met je op!