Wat is Scrum? Een simpele uitleg

Wat is Scrum? Een simpele uitleg

Wat is Scrum? Alleen al in Nederland stellen maandelijks honderden mensen deze vraag aan Google. Je hebt vast wel eens gehoord van Scrum. Of van Agile. Of een combinatie van die woorden. Geldt voor jou ook dat je ‘de klok hebt horen luiden’, maar uitleggen hoe het ook al precies weer werkt, dat dat niet lukt? Lees dan vooral even verder.

Met onze simpele uitleg over Scrum, hopen we je te inspireren en je te laten ontdekken wat Scrum voor jouw organisatie kan betekenen. We geven je tips voor Scrumartikelen die je direct kunt inzetten en we laten je zien waar je meer informatie vindt over Scrumtrainingen. 
 
Wil je direct aan de slag met het maken van een scrumbord? Bekijk dan onze Scrummagneten-startpakketten

Agile en Scrum: wat betekenen deze begrippen?

Scrum is een Agile-methode, waarschijnlijk de meest bekende. Agile betekent zoiets als behendig, lenig en vlug. Ook wel: bewegen op een snelle en eenvoudige wijze. De term Scrum, of scrummage, wordt bij rugby gebruikt. Het staat voor de spelhervatting na bijvoorbeeld een overtreding.
Er zijn bedrijven die geheel volgens het Agile-principe werken, maar er zijn ook teams die zich beperken tot bepaalde onderdelen hiervan. Deze werkwijze wordt steeds populairder. Dat is niet verwonderlijk, want je hierin verdiepen levert je inzicht in processen, in mensen en in mogelijkheden op.

Een korte geschiedenisles

Om een volledig antwoord te kunnen geven op de vraag ‘wat is Scrum?’, duiken we eerst de geschiedenis in. De ontwikkeling van software is waar het allemaal begon. Programmeurs liepen telkens tegen problemen aan. De investeerder of eigenaar van een computerprogramma was aan het einde van een ontwikkeltraject lang niet altijd tevreden. Bijvoorbeeld omdat het product toch te weinig functies had, omdat het visueel niet aan de kwaliteitsnorm voldeed, of omdat de concurrent net eerder iets vergelijkbaars lanceerde.

Bij alle problemen viel op, dat het niet tijdig (kunnen) inspelen op actuele wijzigingen de oorzaak van de ‘mislukking’ bleek. Daar moest iets aan gedaan worden. En je raadt het al: zo is uiteindelijk de werkwijze scrummen geboren. 

Het basisprincipe van scrummen

Het basisprincipe van de Scrummethode is namelijk dat je als team de werkzaamheden en resultaten van een project aldoor toetst en bespreekt. Zoals de softwareontwikkelaars ontdekten, moet je om een winstgevende dienst of goed product te maken, niet alle werkzaamheden vooraf plannen. Het verloop van een project moet gaandeweg aangepast worden aan de hand van ontwikkelingen. 

Van verleden naar heden: wat is Scrum?

Tegenwoordig beperkt Scrum zich niet meer tot de softwarebranche. Sterker nog: scrummen is nu zeer populair en het komt voor op allerlei verschillende soorten werkvloeren.

Het basisprincipe van Scrum is dus het aldoor toetsen en bespreken van de resultaten van een project. Om dit verder te definiëren: je gaat niet uit van een bepaald begin- en eindpunt, maar je deelt een project op in meerdere delen. Die kleine delen noemen we ‘sprints’. Een sprint eindigt altijd met een evaluatie en op basis daarvan maken jij en je team dan weer de planning voor de volgende sprint. Het einddoel van een project staat dus niet vast vanaf het begin. Deze ontwikkel je gaandeweg. 

Scrum: wat levert het je op?

Wat het basisprincipe is van Scrum, dat moge nu duidelijk zijn. Maar voordat je je verliest in de Scrumwereld, is het natuurlijk ook fijn om te weten wat dat scrummen je nu precies oplevert. Volgens ons kent Scrum een aantal voordelen:

  • Beter resultaat. Doordat je je eindproduct steeds aanpast aan de hand van de evaluatie van resultaten, is je eindproduct uiteindelijk van hogere kwaliteit. 
  • Inspelen op ontwikkelingen. Om dezelfde reden kun je gemakkelijk inspelen op ontwikkelingen en veranderingen binnen je doelgroep of de maatschappij. Je eindproduct staat immers niet vast vanaf het begin. 
  • Het draagt bij aan het teamgevoel. Als team evalueer je constant de resultaten van je project. Hierdoor is de betrokkenheid bij elkaars werk groot en werk je écht als één team toe naar een doel.

De rollen binnen een Scrumteam

Een scrummende organisatie deelt het team op in een Product Owner, een Scrum Master en ontwikkelaars. Welke rol een medewerker krijgt, bepaalt een organisatie aan de hand van de kennis en expertise van die persoon.
  • De Product Owner fungeert als vertegenwoordiger van de klant en weet dan ook precies wat de klant wil. Hij bewaakt de belangen van de klant en houdt wijzigingen en trends in de gaten.
  • De Scrum Master is degene die het proces in goede banen leidt.
  • Het ontwikkelteam is verantwoordelijk voor het produceren van het eindproduct. 

Wat breng je in kaart voordat je gaat scrummen?

Als organisatie breng je een aantal dingen in kaart voordat je begint aan je srumproject.
  • User story. Dit is een korte beschrijving van wie de eindgebruiker van het op te leveren product is, wat deze eindgebruiker wil en waarom.
  • Backlog. Dit is een vertaling van de user story in concrete onderdelen van het eindproduct. Oftewel: de backlog bevat alle taken die uitgevoegd moeten worden voor het betreffende project.
  • Acceptatie criteria. Een team bepaalt altijd aan welke criteria een uitgevoerde taak moet voldoen, voordat deze als ‘done’ kan worden beschouwd. 

Het proces: welke bijeenkomsten kent scrummen?

Een Scrumproject kent een aantal terugkomende bijeenkomsten.
  • Sprintplanning. De term ‘sprint’ lieten we eerder al even vallen. Een sprint is een korte periode, meestal van één tot zes weken, van het gehele project. Tijdens een sprintplanning bepaalt het team het sprintdoel en de tussenproducten die je oplevert in de komende sprint. 
  • Stand-up Meeting. Dagelijks bespreken alle leden van het team de voortgang van de taken binnen de huidige sprint. Deze meeting vindt staande plaats en duurt maximaal 15 minuten. Zo blijf je scherp en kun je dagelijks afstemmen wat goed gaat, waar de knelpunten liggen en hoe je die kunt aanpakken.
  • Review. Dit is het moment waarop het team de resultaten van een sprint oplevert en demonstreert. Voor deze demonstratie kun je stakeholders, zoals klanten of burgers uitnodigen. Zij kunnen hun feedback geven op de tussenproducten. Deze feedback kunnen jij en je team meenemen bij het bepalen van het volgende sprintdoel. 
  • Retrospective. Dit is de laatste bijeenkomst van een sprint. Tijdens een retrospective evalueert het team het proces. Je bepaalt wat er nodig is om het teamproces te verbeteren en de volgende sprint nog beter uit te voeren.

Welke materialen heb je nodig voor Scrum?

Nu je hopelijk een duidelijk antwoord hebt op de vraag ‘wat is Scrum?’, rest je nog één ding: het aanschaffen van de juiste Scrumartikelen. Door de juiste producten te gebruiken, zorg je voor extra overzicht en gemak tijdens je Scrumproject. 
  • Scrum board. Hierop houd je de status van je project op een overzichtelijke manier bij. Je kunt kiezen tussen een digitaal Scrumbord of een fysieke
  • Magneten. Deze hang je aan je Scrumbord, om alle taken en de status van het project aan te geven. Je kunt gaan voor magneten waarop je kunt schrijven, maar we hebben bijvoorbeeld ook magneten van symbolen.
  • Markers. Om mee op je scrumbord te schrijven.
  • Lijnen en rasters. Om je scrumbord gemakkelijk op te delen in verschillende vakken.
  • Documenthouders. Hiermee houd je al je losse papieren overzichtelijk bij elkaar.

Wat is Scrum: meer leren?

Wil je meer leren over Scrum en Agile? Neem dan eens een kijkje bij onze Online cursus over Scrum.

Advies nodig over welke Scrumartikelen het meest geschikt zijn voor jouw organisatie? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.
 
  Scrumartikelen.nl     23-01-2018 08:38     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Mail naar info@scrumartikelen.nl en we nemen direct contact met je op!