Wat is Scrum? Een simpele uitleg

Wat is Scrum? Een simpele uitleg

Wat is scrum? Alleen al in Nederland stellen honderden mensen maandelijks deze vraag aan Google. Je hebt vast wel eens gehoord van scrum. Of van Agile. Of een combinatie van die woorden. Geldt voor jou ook dat je ‘de klok hebt horen luiden…’, maar uitleggen hoe het ook al weer werkt, dat lukt niet?

Met onze simpele uitleg van wat Scrum inhoudt, hopen we je te inspireren en te laten ontdekken wat Scrum voor jouw organisatie kan betekenen. We geven je tips voor Scrum artikelen die je direct kunt inzetten en laten je zien waar je meer informatie vindt over trainingen.
 

Een korte geschiedenisles


Er zijn bedrijven die geheel volgens het agile principe werken, maar ook teams die zich beperken tot bepaalde onderdelen in de dagelijkse praktijk. Dat is niet verwonderlijk, want je verdiepen in Scrum levert je inzicht in processen, in mensen en in mogelijkheden.

Scrum is een van de Agile methodes die er zijn; waarschijnlijk de meest bekende. Agile betekent zoiets als behendig, lenig en vlug. Ook wel: bewegen op een snelle en eenvoudige wijze. Scrum, of scrummage, is een term die bij rugby gebruikt wordt. Het staat voor de spelhervatting na bijvoorbeeld een overtreding.

De ontwikkeling van software is waar het allemaal begon. Teams van programmeurs liepen telkens tegen problemen aan. De investeerder of eigenaar van een computerprogramma was aan het einde van een ontwikkeltraject lang niet altijd tevreden. Bijvoorbeeld omdat het product toch te weinig functies had, omdat het visueel niet aan de kwaliteitsnorm voldeed, of omdat de concurrent net eerder lanceerde.

Bij alle problemen viel op, dat het niet tijdig (kunnen) inspelen op actuele wijzigingen de oorzaak van een ‘mislukking’ bleek.


Het basisprincipe van scrummen


Het principe van werken met de scrum-methode betekent dat je als team de werkzaamheden, de taken en de teamleden aldoor toetst en bespreekt. Het hogere doel daarbij is zo snel mogelijk een product opleveren die aan alle criteria voldoet, zonder de continue ontwikkeling en het voortdurend inspelen op de veranderingen uit het oog te verliezen.


Het team

De software ontwikkelaars ontdekten dat alle werkzaamheden vooraf plannen en organiseren om een product op te leveren niet tot het gewenste resultaat leidde. Om een winstgevende dienst of product te maken, organiseerden organisaties zich in teams met ontwikkelaars, een procesbegeleider en een project manager.

Scrum beperkt zich niet meer tot de software-branche. Bij organisaties die het toepassen, zijn de rollen ook zo verdeeld. De teamleden worden bewust gekozen om hun kennis en expertise. De Product Owner is de project manager, die als vertegenwoordiger van de klant precies weet wat deze wil. Hij bewaakt de belangen van de klant en houdt wijzigingen en trends in de gaten. De Scrum Master is degene die het proces in banen leidt. Onder zijn taken vallen de zorg dat het team precies weet wat het moet doen en aandragen middelen en tools om het doel te bereiken.


De organisatie

Het proces bestaat uit diverse onderdelen om de continue reflectie en mogelijke koerswijzigingen te kunnen realiseren.

Backlog
Uitgaande van een product of dienst dat opgeleverd moet worden, omvat de backlog alle taken die een team moet uitvoeren het ‘product’ te lanceren.

User stories
Elke taak uit de backlog heet user-story en beschrijft wat de taak inhoudt.

Sprint
Binnen periode van 4-6 weken, de zogenaamde sprint, werkt het team aan een aantal voorafbepaalde user stories. 

Acceptatie criteria
Het team bepaalt aan welke criteria een user story moet voldoen, voordat deze taak als ‘done’ kan worden beschouwd.

Stand-up Meeting
Dagelijks bespreken alle leden van het team de voortgang van de stories binnen de huidige sprint. Deze meeting vindt staande plaats en duurt maximaal 15 minuten. Zo blijf je scherp en kun je dagelijks afstemmen wat goed gaat, waar de knelpunten liggen en hoe je die kunt aanpakken.

Scrum-artikelen
Scrum-artikelen zijn hulpmiddelen zoals scrumborden, magneten en markers om sprints in te richten en de user stories op een planbord te visualiseren. De voordelen van een fysiek scrum board vind je hier.


Conclusie

Agile werken is een filosofie, een manier van werken die openheid, eerlijkheid, snelheid en flexibiliteit omarmt. Ook als je organisatie maar een paar onderdelen van het proces oppikt, zul je merken dat de tools een positief effect zullen hebben.

Wil je meer leren over scrum en agile? Google eens op ‘online scrum cursus’ of ‘professional scrum master’ voor een online training of een cursus bij jou in de buurt. Met je pro-account op LinkedIn volg je gratis e training ‘Scrum: the basics’ via LinkedIn Learning.

We helpen je graag met jouw keuze voor scrumartikelen voor een optimale visualisatie van jouw user stories. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.


 
  Scrumartikelen.nl     23-01-2018 08:38     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Over OnsScrumartikelen.nl is een handelsnaam van 2DOBOARD B.V.
Email: info@scrumartikelen.nl
Kvk nummer: 73444650
BTW nummer: NL859537729B01
IBAN nummer: NL68RABO0184310083
Postadres: Strauslaan 9, 3055CT ROTTERDAM

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren.