Wat is een Stand-Up meeting binnen Scrum?

Wat is een stand-up meeting binnen Scrum?

Een stand-up meeting, ook wel daily scrum meeting genoemd, is een van de evenementen bij de agile scrum-methode. In deze blog maken we je op een simpele manier bekend met het doel en de voordelen.

Wil je eerst een korte uitleg over Scrummen in het algemeen? Lees dan eerst het blogartikel "Wat is Scrum?"
 

Wat is het doel van een stand-up meeting? Waarom staand, en vooral, waarom elke dag?

Het team komt 's morgens bij het scrumbord bijeen, nog voordat de werkdag echt van start gaat. Iedereen staat. Met stand-up wordt letterlijk 'staande' bedoeld. Geen gemakkelijke stoelen, kopje koffie erbij of laptops open. De meeting mag maximaal 15 minuten duren. Zo word je gedwongen efficient te vergaderen. Je gaat niet te veel in op details en iedereen komt aan het woord. Over het proces van de meeting ontdek je later meer.

De meetings zijn kort, maar wel elke dag. Eén van de doelen van scrummen is zo snel mogelijk inspelen op veranderingen. Met een dagelijkse rondvraag komen onder andere problemen, meevallers en vragen van buitenaf sneller aan het licht. Het doel van de dagelijkse stand-up meeting is dan ook snel inspelen op de veranderende factoren en daar op bijsturen.

3 x C

Elke dag samenkomen bevordert de 3 C's van het teamproces: cadans, communicatie en coöperatie. Omdat de teamleden elkaar elke dag zien, kunnen de individuele leden elkaar op de hoogte houden van de voortgang, de tegenslagen en de successen. Wanneer een teamlid bijvoorbeeld een probleem ervaart, kan hij hulp vragen aan de anderen. Of als de Product Owner nieuwe informatie ontvangen heeft van de opdrachtgever, kan hij dat direct delen met het team.

Door dagelijks even een overleg in te lassen, kent iedereen precies de status van het project (de sprint) en weet iedereen waar collega's aan werken. Geen verrassingen.

3 vragen

De stand-up meeting werkt volgend een bepaald proces om zo snel mogelijk relevante informatie boven water te krijgen en uit te wisselen. De Scrum Master is de procesleider van de meeting. Elk teamlid beantwoordt tijdens de meeting 3 vragen:
- Waar heb je gisteren aan gewerkt?
- Wat ga je vandaag doen?
- zijn er obstakels die je voortgang blokkeren?

De Scrum Master heeft nog een functie. Indien er obstakels (ookwel impediments) naar voren komen tijdens de Stand-up let hij er extra op dat er daadwerkelijk een oplossing voor bedacht wordt. De Scrum Master zal zich in eerste instantie richten op het oplossen van deze obstakels zodat de overige teamleden door kunnen werken.

Scrumbord bijwerken

Tijdens de meeting wordt dagelijks het scrumbord ge-updatet. Taken die af zijn, worden naar de kolom 'done' verplaatst. Problemen worden zichtbaar gemaakt en waar mogelijk opgelost. Ervaren scrummers geven aan dat het verplaatsen van de magneten veel voldoening geeft.

Niet scrummen? Toch de voordelen van de dagelijkse meeting

Ook al heeft jouw organisatie de agile methode (nog) niet omarmd, een dagelijkse stand-up meeting kan ook jouw team veel voordelen bieden:

- elke dag ontmoeten teamleden elkaar
- elk teamlid heeft het centrale doel helder voor ogen
- problemen worden sneller gesignaliseerd en bespreekbaar gemaakt
- oplossingen voor problemen worden door de groep aangedragen en gedragen
- verbetering in communicatie en coöperatie binnen het team

Scrumartikelen.nl levert je graag de beste hulpmiddelen voor je dagelijkse stand-up meeting. Heb je vragen over onze scrumborden of magneten? Neem gerust contact met ons op!

  Scrumartikelen.nl     16-02-2018 09:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Over OnsScrumartikelen.nl is een handelsnaam van 2DOBOARD B.V.
Email: info@scrumartikelen.nl
Kvk nummer: 73444650
BTW nummer: NL859537729B01
IBAN nummer: NL68RABO0184310083
Postadres: Strauslaan 9, 3055CT ROTTERDAM

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren.